Folia din material agrotextil este deosebit de utila atat in agricultura cat si in horticultura. Acest tip de folie este confectionata dintr-un material tesut din fasii de folie (rafie) pigmentat, si are grosimea de 100 g/mp.
Agrotextilul este un material stabilizat impotriva razelor UB si poate fi folosit pentru mulcirea solului unde vor creste legume sau flori.
Utiizarea foliei din material agrotextil
Folia din material agrotextil poate fi folosita in diverse situatii, iar in continuare va prezentam exemple concrete. De exemplu, poate fi folosita de catre cei care cultiva plante floricole sau care detin pepiniere floricole ca mulci permanent.
Aceasta folie poate fi solutia ideala pentru cei care au ca principala activitate producerea rulourilor de gazon. Se poate folosi de asemenea folie din acest tip de material si pe diverse tipuri de plantatii pomicole sau pe plantatiile viticole.
In sere si solarii pentru mulcirea randurilor se foloseste folia agrotextila de asemenea. Se mai poate folosi si in vederea amenajarii spatiilor verzi. Nu in ultimul rand mentionam faptul ca acest tip de folie are mai multe utilizari industriale. Poate fi folosita chiar si ca materie prima in confectionarea ambalajelor.
Fixarea foliei
Cei care lucreaza cu folie din material agrotextil cu siguranta stiu si care este procedura de fixare a acesteia. Ei bine, folia poate fi fixata cu umplutura de pamant. Se pot folosi si dispozitive de fixare care au forma literei U. Aceste dispozitive pentru fixare sunt confectionate din sarma zincata si au o lungime totala de 0.4 – 0.5 metri.
In momentul in care se fixeaza aceasta folie trebuie ca distanta dintre dispozitivele de fixare in forma literei U, sa aiba o distanta cuprinsa intre 1 – 1.2 metri. Este necesara o astfel de distanta pentru ca in cazul vanturilor puternice (70 – 80 km/h), folia sa reziste.
Agricultorii care folosesc folia agrotextila alaturi cu de aceste dispozitive de fixare le pot strange impreuna, si le pot refolosi.
Avantajele foliei agrotextile
Dupa ce am discutat despre utilizarea foliei si despre fixarea acesteia, trebuie sa aflam si ce avantaje are folia din material agrotextil.
Incepem prin a preciza ca utilizarea acesteia asigura o temperatura cu 2 – 3 grade Celsius mai mare a solului. Folia pastreaza o temperatura constanta la nivelul soluui si previne pierderea de apa prin evaporare.
In plus, o astfel de folie permite o mai buna aprovizionare cu oxigen a radacinilor in comparatie cu folia de mulcire din polietilena. In plus, datorita utilizarii acestui tip de folie, fructele vor ramane curate.